Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Летният сезон по-къс с месец и половина

15 март 2012, 16:09 /Редактор: Таня Тодорова

в началото на май и през октомври курортите ни са обезлюдени и по тази причина от години насам сезонът осезаемо се свива
Сн.: БГНЕС

Младежкият туризъм окончателно избута пенсионерския, а тази година сезонът ще започне едва след 15 май.
Тогава са и първите полети от Германия, с които ще пристигнат абитуриенти за да празнуват завършването на средното си образование тук при нас. В същото време чуждите авиокомпании и туроператори орязаха значително летателната програма за България по редица значителни причини, коментира Венцислав Танчев, представител за „Алтурс” и „Чедок” за страната ни, предаде , съобщава Бесове.бг.
Самолетите с чужди летовници ще летят до 30 септември, а не както преди до края на октомври.

Основен проблем пред родния туризъм е, че в началото на май и през октомври курортите ни са обезлюдени и по тази причина от години насам сезонът осезаемо се свива. Заведенията, магазините са затворени, а по плажовете няма шезлонги и чадъри.
„Първите туристи по морето винаги се чувстват наказани, тъй като курортите на практика са затворени”, каза още Танчев.

Записванията на немски пазар стартираха с отлични резултати през декември. Спадът при записванията през януари и сривът през февруари доведоха обаче до минусови резултати за предстоящия сезон спрямо миналогодишния.

„Алтурс” отчита спад от 9%. За "Некерман" прогнозите са от 0 до 5% по-малко летовници. От "Rewe Group" прогнозират спад от 10 до 15 % на немски пазар. При "TUI" минусовите прогнози също е двуцифрени.

За първа година нов немски играч се появи за страната ни. Това е туроператор, собственик на авиокомпания - German Sky Airlines. При него записванията last minute са значителни. Само с тази компания се очаква да пристигнат близо 15 000 германци по родното море. В техния каталог България е представена на 80 страници.

Предвид скъсената летателна програма Танчев прогнозира като цяло спад от 5% за целия сезон.
Друг фактор влияещ на тези отрицателни резултати е, че водещи страни от Северна Африка се завърнаха с пълна сила на туристическата карта. Цените в Тунис и Египет за предстоящото лято за значително по-ниски, предлагат се различни промоционални пакети, докато тези по морските ни курорти като цяло са завишени спрямо лято 2011.

През юли и август основните записвания за море са от семейства с деца.

Един от най-динамичните пазари през последните години – полският, ще отбележи най-вероятно спад тази година, прогнозира още Танчев. Полските туроператори имат финансови затруднения и това ще даде отражение и на нашия пазар. През юни няма как да очакваме поляци, тъй като при тях се провежда Европейското футболно първенство.

Все още не е ясно дали тази година отново ще отчетем бум на ирански туристи предвид политическата обстановка на тази страна, както и прогнозите за евентуална война там.
През изминалото лято едни от най-уважаваните туристи от родните хотелиери бяха именно иранците заради високата им платежоспособност.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ