От Велики четвъртък е засилен трафикът по пътищата на Гърция. Влезе в сила забраната за движение на товарни автомобили. Полицейско присъствие има по всички направления. Към граничните пунктове с България са разположени много патрули. Проверяват се водачите и техническата изправност на автомобилите.

Проверките за употреба на алкохол и неспазване на правилника за движение са и през нощта, предупредиха от дирекцията на полицията. С радари и хеликоптери се следи скоростта на движение на автомобилите.

Най-масови са проверките на входно-изходните артерии на градовете. За груби нарушения се налагат жестоки глоби, свалят се номерата на колите.

От днес е въведена засилена охрана на места, където се събират много хора. Охраняват се летища, пристанища, гари. Под специална охрана са всички църкви.

Средната цена на безоловния бензин в Атина е 1,65 евро, в Солун 1,60 евро, но в Александруполис достига 1,75 евро за литър. Традиционно на островите цената е по-висока с около 10 евроцента.

Всички магазини в Гърция ще работят с удължено работно време до събота вечерта. На Велики Петък отворят по обяд след края на литургията.

Хотелите са пълни

Туроператорите в Гърция са доволни от наплива на туриста за Великден, тъй като данните показват, че повечето дестинации и хотелски комплекси в страната са пълни, като заетостта им варира от 40 до 95 на сто, съобщава в. "Катимерини".

Отчита се, че за Великден резервациите са нараснали в сравнение с миналата година.

Остров Корфу се сочи като най-популярна дестинация за празника, където заетостта на хотелите е достигнала 90 процента. Други такива дестинации са Портария, Волос, Миконос, Тира, Санторини, Кефалония, Наксос, Арахова и други.

Агенция Блумбърг прогнозира наскоро, че европейските туристи се завръщат в страната, която от шест години е в рецесия.