Плановете за изграждането на веломаршрут с дължина 6800 километра по някогашната "Желязната завеса", разделяща в близкото минало Източна и Западна Европа, бяха изложени тази седмица в представителството на ЕС във Виена, информира австрийският сайт Локал (The Local).

Веломаршрутът ще започва от руско-норвежката граница на Баренцово море, след това ще продължава по руско-финландската граница, по крайбрежието на прибалтийските страни и Полша и ще минава през някогашната граница между Източна и Западна Германия.

След това веломаршрутът, който ще се нарича "Желязната завеса", ще продължава през границите на Чехия, Австрия, Словения, Унгария, Сърбия, Румъния и България като ще свършва на Черно море. Велоалеята ще минава през някогашни гранични пунктове и забележителности, сред които останките от Берлинската стена.

Разходите за изграждане на веломаршрута ще бъдат минимални, тъй като той включва много вече съществуващи и добре маркирани велоалеи, посочи председателят на транспортната комисия на Европейския парламент Майкъл Крамър.

За първи път той представя тази идея през 2005 година.