Търсенето на почивки в европейски страни сред руските туристи силно се е свило през текущата година, съобщи председателят на Клуба за защита на правата на руските туристи Роман Бобилев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му спадът достига 20-30% и се обяснява със страха на туристите да не получат откази за визи, дори ако се обърнат към съответното консулство чрез туроператор, предава БТА.

“Хората не искат да рискуват и избират по-традиционни безвизови дестинации. Въпреки че обективно погледнато консулствата на Франция, Италия, Испания, Гърция и България продължават да работят в обичаен режим и са максимално лоялни към руските туристи”, коментира той.

В сравнение с предишни години консулствата дори са по-лоялни и издават многократни визи за  продължителни срокове, подчертава експертът.

Бобилев смята, че проблемът е на чисто психологическа основа, свързана с отразяването в медиите на темата за санкциите срещу Русия.

"Според мен Европа скоро ще оцени загубите, до които ще доведе спадът в търсенето от руските туристи. Гърция, Италия, Испания и Кипър със сигурност ще усетят липсата на наши туристи в края на летния сезон и вероятно ще понесат значителни финансови загуби", казва той.