През летния сезон приходите в туризма ще паднат с 20%, даже и повече. Това прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, пред вестник "Монитор".

“От началото на сезона руснаците по нашите плажове сега са с една десета по-малко, защото нямат възможност да пътуват с рейсове и леки коли през Украйна към Бъл­гария. Самолетите са пълни, обаче има промяна на структурата на пътуванията. Немалка част от руснаците, идващи у нас, отсядат в свои жилища или квартири на сънародници и по-малко отсядат в нашите хотели”, смята Драганов.

Според него по-малките приходи от руския пазар не може да се компенсират по никакъв начин.

По думите му негативната картина се допълва и от спад на цените по Северното Черноморие с 10%, което е безпрецедентно за август.

“Заради дъждовете намаляха туристите, които отиват на морето за ден-два, намаля и броят на румънците.
За първи път през август има празни легла, особено в хотелите по-далеч от брега и в малките населени места. Това не се случвало през последните 15 години”, казва още той.

Според него пазарът е динамичен и хотелиерите, които имат по-силни позиции не свалят цените си в пика на сезона, а други - намаляват.

“След всички негативни събития около нас, ще бъде успех да постигнем резултатите от миналогодишния летен сезон”, казва Рагин.

“Нормално е при по-слаб сезон приходите да падат”, коментира Елена Иванова от съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Според нея западняците са предпочели Гърция пред България.

“От друга страна южната ни съседка има голямо предимство с безплатните плажове”, смята Иванова. “А у нас негативно влияние на туризма ни оказва концесионирането”, добавя тя.