История и атракции ще привличат туристи в реставрираната по европроект ранновизантийска крепост "Туида" край Сливен.

Очакванията са крепостта да бъде официално открита в края на септември или началото на октомври, съобщи в интервю за БТА заместник-кметът с ресор "Икономическо развитие, програми, проекти и международно сътрудничество" в община Сливен Румен Стоилов.

Изградена в края на 4 век, съществувала до 13 век, крепостта обхваща около 40 декара на невисок хълм край града.
Според директора на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков там се намира уникален баптистерий - помещение за кръщаване, който няма аналог в цялото Източно Средиземноморие. По думите му крепостта е била епископски център.

Сираков допуска също, че в района може да е съществувал храм на Зевс. На мястото продължават да излизат интересни археологически находки.

Информационен център ще запознава с историята и атракциите на обекта

Целият обект е ограден с нова ограда, има парково осветление, изграден е довеждащ асфалтов път, паркинги.

В крепостта ще се влиза през информационен център, където туристите ще могат да получат подробна информация за историята на обекта и за атракциите, предлагани на мястото.

Ще има манекени в човешки ръст, облечени в типичните за епохата дрехи и носии, както на местните, така и на тези, които са обсаждали крепостта. В центъра на т.нар. вътрешен приемен площад посетителите ще могат да видят макет на крепостта в първоначалния й вид. Ще има различни експонати, които са възстановки на средновековни оръдия - таран, катапулт, голяма и малка балиста в реални размери и др.

Туристите ще могат да разгледат и различни видове средновековно снаряжение - мечове, лъкове, стрели, като сред атракциите ще бъде стрелба с лък по мишени. Посетителите ще могат да си направят снимки за спомен със средновековни ризници, шлемове и да се потопят в духа на епохата.

Експонатите са изработени в специализирани работилници. Амфитеатър с капацитет около 400 седящи места и две сцени е изграден в центъра на крепостта. От общината възнамеряват там да организират концерти, обществени прояви и др.

Туристите ще могат да видят на място реално извършващи се разкопки и проучвателни дейности.