Разработват се маршрути за религиозен и исторически туризъм специално за гостите от Русия, които посещават България.
Това съобщи във Варна зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. По думите му новата програма е задействана след подписването на меморандум между него и руския му колега - зам.-министър Алла Манилова.

За разработването на религиозните маршрути ще помогне и Светият Синод, допълни Ботев, цитиран от БТА.

По думите му историческите маршрути ще бъдат свързани основно с Руско-турската освободителна война, към която руснаците проявявали особен интерес.

В момента 8% от чужденците, които идват в страната ни, посочват, че основната им цел е културно-историческият туризъм.
Ботев уточни, че с такива интереси най-много са гостите от Австрия, Франция, Италия.

Най-посещаваният обект е Рилският манастир.

В България обаче има 43 хиляди паметници, регистрирани като културноисторическо наследство, и хората от туристическата индустрия по места трябва да работят за тяхното социализиране и популяризиране, посочи заместник-министърът.

Бранимир Ботев откри във Варна Седмият Черноморски форум, който е посветен на историко-археологическия туризъм, на който се представят общини от цялата страна.

Пред участниците Ботев съобщи, че по данни на Световната организация по туризъм директният принос на този сектор за икономиката на България е 3,2 милиарда евро, а индиректният - 5,5 милиарда евро.

Зам.-министърът получи специална благодарност от представителя на Генералното консулство на Русия във Варна Максим Алешин за реакцията на българската държава при фалитите на туроператори в неговата страна през лятото, благодарение на която сънародниците му у нас не преживяха сериозни трусове.