В Стара Загора започва тридневен Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“.

Един от основателите на фестивала е председателят на Търговско-промишлената палата в града Олег Стоилов.

Той сподели, че когато са обмисляли идеята за фестивала си поставили за цел той да е уникален.

"Уникалната формула я заложихме тогава и три години подред тя показа своята ефективност. А формулата е културно-историческо наследство. Това е фонът, на който ние представяме виното. Нека хората да дойдат, за да видят как се вписва виното в артефактите", ракзаза Олег Стоилов пред БНР

Главната улица на древния римски град, която се намира в основата на Регионалния исторически музей, е избрана на от организаторите за изложение на вината.

Тази година партньор на Фестивала „Августиада“ е Франция, като страна с традиции в производството на вино.

Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството, хранително-вкусовата промишленост, хотелиерския и ресторантьорския бизнес, вериги супермаркети, банки, застрахователни компании, тежката и леката промишленост, държавните институции и много гости и ценители на виното.

В първия ден на фестивала висококвалифициран енолог ще представи селекция от френски вина. Ще има възможност и за дегустация.

Фестивалът се открива с конференция, а през следващите два дни ще се състои самото изложение.

Всеки ценител на виното, гастрономията и културното наследствоще може да посети фестивала, да дегустира и да се потопи в уникалната атмосфера на фестивала срещу входен билет от 7 лева. Предвидена е и сляпа дегустация на бяло, червено вино и розе от България и Франция. В тях ще може да участва всеки, закупил си билет на стойност 30 лева.

Както всяка година посетителите на Августида ще имат възможност да гласуват за най-харесваното от тях вино, участващо на изложението и да определят победителите. Награди ще има и за част от участвалите посетители.