Пилотите на германския авиопревозвач „Луфтханза” започнаха в 13 часа днес двудневна стачка. Утре от нея ще бъдат засегнати и международните полети.

В стачката няма да участва нискотрафината дъщерна компания на ”Луфтханза” „Джърман уингс”, както и „Сиус еър” и „Аустриан ерлайнс”.

Отменени са около 2150 полета. Два са отменените полети за България днес, а утре те ще бъдат 6.

От днес полети няма да извършват всички самолети на „Луфтханза” от типа Ербъс А380 и А330, както и Боинг 747. Спират се вътешните полети, както и международни, и междуконтинентални полети, съобщиха от профсъюза на германските пилоти „Кокпит”.

Стачката ще приключи във вторник преди полунощ. Това е осмата стачка на пилотите от април насам.

Летците стачкуват за по-добри условия при пенсиониране. „Луфтханза” отказва да изпълни исканията им и вчера обяви, че има нужда от политическа намеса.

Ръководството на компанията се обоснова с това, че след уикенд, в който стачкуваха железниците, последван от два дни стачка на пилотите, Германия се превръща в страна, в която транспортът е невъзможен.

Според „Луфтханза” от април досега близо половин милион души са оставали без полет или се е налагало да променят билетите си заради стачките.

Вижте снимки >>>

Междувременно, повреда в компютърната система на "Търкиш еърлайнз" снощи извади извън строя истанбулското летище "Ататюрк".

Пред гишетата се образуваха дълги опашки от пътници. Много самолети не излетяха, стигна се до закъснения в полетите.

От авиокомпанията не съобщиха официално причините за аварията.

В социалните мрежи се появиха твърдения, че хакери са повредили компютърната система на турската авиокомпания.