В курорта „Пампорово“ очакват 15% от туристите да дойдат от съседна Турция.
Записванията на туроператорите от южната ни съседка са с 15 процента ръст за тази зима, като резервациите се разгръщат през целия сезон, а не само в седмиците на турската ваканция.
Профилът на клиентите от Турция се запазва предимно от представители на средната класа и бизнес среди от Истанбул, Бурса, Измир.

Предвижда се повишен интерес от румънски, сръбски, македонски туристи. Това стана ясно по време на 11-ото издание на Международното туристически изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".

Организатор на борсата бяха Регионалната туристическа асоциация "Родопи" съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Завършването на магистрала "Марица" ще направи изключително лесен и атрактивен достъпът на 18-милионен Истанбул до туристическите атракции на България. Само за 2,5 часа ще се стига до Пловдив и до най-близкия до южните ни съседи зимен курорт - Пампорово, обясни зам.-министърът с ресор "Туризъм", Бранимир Ботев.

Изграждането на магистрали е изключително важно, за да осигури лесен и комфортен достъп до различните дестинации. Модерните шосета са една от причините за увеличаване броя на туристите, както и за намаляване на разходите за бизнеса, обясни още Бранимир Ботев.

Областният управител на Смолян, инж. Димитър Кръстанов каза, че през тази година са се реализирали много инфраструктурни проекти, които спомагат за развитието на туризма.

Приключва се пътната връзка Асеновград – Чепеларе – Пампорово - Смолян, трасетата Стойките – Пампорово, Проглед – Пампорово, рехабилитацията на пътя Чепеларе – Рожен – Соколовци. Едновременно с това функционират и новите широколентов и ефирен интернет, опитахме да подобрим взаимодействието и с базовото летище „Пловдив”, което има изключително въздействие като цяло за работата за функционирането на нашия курорт Пампорово”, каза още Кръстанов.

Пампорово бележи ръст спрямо миналата година в ранните записвания за предстоящия зимен сезон въпреки масовите фалити на големи туроператори в Русия.

"Предстои един изключително непредсказуем сезон и на този фон ранните записвания вървят изненадващо добре. Имаме ръст от 17-18%, но все още не можем да прогнозираме с точност какъв ще бъде сезонът". Това обясни изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков след откриването на туристическа борса в курорта.

Дружеството не планира промени в основните цени на услугите в курорта.
За еднодневна лифт карта туристите отново ще плащат 53 лева. Цените ще останат непроменени поне до 1 януари 2015 г. Ако тогава има ново увеличение на тока обаче, ще се вдигне и цената на лифт картите.

Като успех от дружеството отчитат и връщането на чартърната програма на големия британски туроператор "Кристъл", която беше спряна през 2012 г.

Проект за лифт

Лифт ще свързва Пампорово и Чепеларе, с което комплексът ще стане най-големия курорт на Балканите, обяви изпълнителният директор на Пампорово АД Мариан Беляков. Прогнозно инвестицията, която ще направи дружеството във внушителното съоръжение се изчислява на около 50 млн. лв.

Очаква се лифтът да бъде факт в рамките на 2 до 4 години, докато приключат административните процедури.

За новия лифт общините Чепеларе и Пампорово и областната управа вече са одобрили изменение на общия устройствен план, което е пратено в Министерство на регионалното развитие.