Чуждестранните туристи в Гърция тази година ще са 22,5 млн. спрямо 19,9 млн. за 2013 г., съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.

В анализ на Алфа банк се казва, че туристическият поток в страната продължава да бележи ръст през настоящата година и че за деветте месеца на годината броят на пристигналите на гръцките летища чужди туристи са нараснали с 14,3 на сто спрямо 9,9 на сто за същия период на 2013 г.
За първите шест месеца на тази година 5,7 милиона туристи са посетили музеи и археологически комплекси в Гърция, докато за същия период на 2013 г. тази цифра е 4,6 милиона.

В същото време на пет милиарда евро се изчисляват инвестициите в гръцкия туризъм, като средствата в сектора са отишли за строителството на луксозни туристически хотели и комплекси.

Туризмът, от който Гърция печели най-много, участва с 16 на сто във формирането на брутния вътрешен продукт на страната. В него са ангажирани над 660 хиляди души.

Според консултантската компания Макинзи (McKinzey) приносът на гръцкия туризъм през 2021 г. може да достигне 21 на сто от брутния вътрешен продукт и в него да бъдат заети над един милион работещи.