Нямаме точни данни какъв ще бъде спадът на руски и украински туристи, но очакваме спад, по приблизителни изчисления той може да бъде двоен на миналогодишния, това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

"Нашите анализи са на база спада от миналата година като аз лично си го умножавам по две. А данните от миналата година са - 3,2 процента или около 21 000 души спад на руските туристи спрямо 2013 г. и 8,2 процента или около 56 000 души спад на украинските туристи спрямо 2013 г.", съобщи министърът.

В отговор на въпрос тя потвърди, че върху туристическия пазар оказва влияние и спада на рублата.

Мерките, които Министерството на туризма предприема, за да намали отрицателните ефекти върху българския туризъм, са активна реклама на туристическия пазар през януари и февруари, за да може да има повече летни записвания. Точно това са поискали и представители на туроператорите, с които министър Ангелкова се е срещнала днес.

Тя отбеляза, че ще се търсят начини да се компенсира спада на руските и украински туристи с повишаване на почивките на българи в страната, както и с увеличаване на туристическия поток от традиционни за нашия пазар страни като Германия , Англия, Скандинавските страни, съседните ни страни.

Министърът съобщи, че се водят разговори с чартърни компании, но паралелно с това и разговори с дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК, за да бъде ясно какво държавата може да направи, без да се счита за държавна помощ.


Участвайте с ваши снимки в конкурса на Дир.бг "На пистата">>