Пътническите фериботи в Гърция ще останат на пристаните на 1 май заради стачка на персонала.

Това ще попречи ни хиляди пътуващи за празниците да стигнат до дома или планираните почивки, съобщи "Катимерини".

Понеже 1 май е петък, много гърци и гости на страната са решили да се възползват от дългия уикенд, но сега някои от тях ще трябва да променят плановете си. Заради стачката няма да има достъп до островите.

Общогръцката федерация на морските работници обяви 24-часова стачка. От полунощ на 30-и април до събота - 2-ри май няма да се движи нито един ферибот, предаде БНР. 

Моряците от екипажите на пътническите и товарни кораби ще проведат стачка с искане да се подпишат колективни трудови договори и да им се изплатят изработените възнаграждения от изминалите месеци.

Във връзка с очаквания силен пътен трафик полицията въвежда и ограничения за движение на товарни автомобили в дните от 30-и април до 3-ти май.

Първи май в Гърция е ден на обща национална стачка. Железничарите също спират движението на влакове. Все още няма изявление на синдиката на авиодиспечерите дали ще се присъединят към протестите.

Магазините ще бъдат затворени само в деня на стачката, но пък търговците решиха да работят през целия ден в събота, както и в неделя.

Туристическите агенции отново съобщават за силен интерес от страна на българи за трите почивни дни. Този път избират по-близки дестинации в северна Гърция и няколко острова.