В Истанбул се открива Световен туристически форум, на който Турция е домакин за пръв път и който се провежда под егидата на турското министерство на туризма и културата.

На истанбулския форум ще бъдат обсъждани най-новите тенденции в световния туризъм, заяви председателят на форума Булут Багджъ. По думите му на форума ще си дадат среща водещи ръководители в туристическия бранш, инвеститори, специалисти, журналисти пишещи по проблемите на туризма от Турция, Русия, Азербайджан, Катар, турскоговорещите републики, а също от Европа и други района на света.

Една от темите на форума е развитието на онлайн туризма. Според специалистите се очаква през следващите пет години всички резервации да се правят по тази система.

Ролята на политиката за развитието на туризма, националната сигурност и туризмът, външната политика и туризма и др. са теми, които участниците ще обсъждат.

Развитието на туризма в Турция се отнася към 80-те години на 20 век. През последните 10 години секторът спечели висок престиж и Турция се нареди сред водещите туристически държави.

Принос за това имат инвестициите, държавната политика за развитие на туризма, преференциите, популяризирането на турския туризъм в чужбина и др. Паралелно на икономическия ръст се развива и расте туристическият сектор, отбелязват специалистите.

На специална церемония ще бъдат раздадени и награди за водещи ръководители и компании в туристическия сектор, така наречените Туристически Оскари.

След Истанбул, Световен туристически форум ще се проведе в Москва през октомври, и в Доха, Катар, през декември.