Министър Николина Ангелкова се срещна с министъра на туризма и античното наследство на Йордания Найеф Ал Файез, съобщиха от Министерството на туризма.

България и Йордания ще работят за подписването на съвместен план за действие към Договора за сътрудничество между правителството на България и правителството на Хашемитско Кралство Йордания в областта на туризма.
За това се договориха министър Николина Ангелкова и министър Найеф Ал Файез.

Двете ни страни могат да увеличат туристопотока на основата на добрите двустранни отношения, които имаме", е казала министър Ангелкова по време на срещата.

Двамата са се обединили около мнението, че трябва да се работи още по-активно в областта на туризма и се договориха да се организират съвместни експедиентски турове в най-кратки срокове.

През юни се очаква да има чартърен полет по линията Аман-Бургас-Аман, а през септември - Аман-София-Аман. за това са разговаряли министър Николина Ангелкова с Амджад Масламани, собственик на самолетната компания "Fly Jordan".

През миналата година страната ни е посетена от 1569 йордански граждани, като 1374 от тях са били с цел туризъм. Това е увеличение от над 30 на сто в сравнение с данните от 2013 г.

Големият ръст показва перспектива за развитие на туристопотока, като се очаква конкретните стъпки за това да бъдат разписани в съвместния план за действие между двете страни, пише в съобщението.

Министър Ангелкова е на официално посещение в Йордания за участие в Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка. Срещата се провежда с подкрепата и участието на крал Абдула Втори и кралица Рания ал Абдула.