Общият спад на туристите в страната за първите седем месеца на годината е около 2.5 процента, съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя се срещна с представители на бранша в града, предаде БТА.

Ангелкова посочи, че ръстът от 8 процента през зимния сезон засега не успява да компенсира спада през летния сезон.

Министърът се надява с добрите резултати в края на юли и през август, както и ако септември е добър, да се достигне до нивата от миналата година. Тя отчете, че се е оправдал очакваният спад с 20 на сто на руските туристи.
През юли в България са били на почивка и екскурзия 123 хил. граждани на Руската федерация при близо 151 хил. преди година. Украинците намаляват също с една пета - от 63.3 хил. души през юли 2014 г. на 49.9 хил. Гостите от Македония са 39 хил., с 18% повече, от Турция - 30 хил. при 21 хил. преди година, сочат данни на НСИ за юли.

Ангелкова съобщи още, министерството разработва концепция за управление да плажовете, която ще бъде представена в началото на септември, а след това ще се проведат обществени обсъждания.

Идеята е стратегията да бъде приета до края на годината. Следващата седмица към министерството ще бъде създаден съвет по отношение на кадрите в туризма, съобщи още Ангелкова.

Туристите от ЕС


Общото намаление на туристите от ЕС е с 3 на сто - до 478 хил. души. Значителен е спадът на германските туристи, които са и най-многобройните сред страните от ЕС по българското Черноморие - общо с 8.3% до 133 хил. души.

Намаляват със 7% до 47 хил. души и гостите от Румъния, които са трети по значимост пазар за България.

Най-голямо е намалението на гръцките туристи - с 63% до символичните 8000. Статистиката отчита спад и на посещенията от Великобритания, Австрия, Дания,Финландия, Франция, Швеция, чийто дял обаче е по-малък.