На 20 септември местността „Малкото море“ южно от Фара на нос Шабла ще се изпъстри от парад на хвърчилата.

Празникът осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – всичко това в унисон с уникалния екстериор на мястото.

Вижте снимки >>>

От първото издание на фестивала през 2011-та година той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от района – за да присъстват на него пристигаха гости от Добрич, Варна, та дори и от по-далеч.

Фестивалът се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа. Издигане на готово хвърчило, изработване на такова на място, демонстрации на различни видове хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, конкурс за най-оригинално, най-високо летящо и най-акробатично хвърчило – всичко това очаква любителите на простора по време на тазгодишния фестивал.

Организаторите са се погрижили и за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване.

Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване.

Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово.

Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала.

Фестивалът ще бъде открит официално на 19 септември (събота) от 18.00 ч. в Зеления образователен център.

След кратки приветствени слова от името на организаторите ще се състои пресконференция с участието на г-жа Бърдарева – кмет на Община Шабла.

Ще бъде открита изложба на художниците анималисти Валентин Катранджиев и Виктор Василев, след което ще се почерпим със сангрия под звуците на акустична китара.

До настоящата година фестивалът се провеждаше в рамките на проект на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска“, финансиран по Програма LIFE + на Европейската Комисия.

Проектът се осъществяваше съвместно с община Шабла и включваше редица дейности, но несъмнено крайбрежната надпревара на най-добрите водачи на хвърчила беше най-атрактивната и популярна сред тях.

Тази година празникът ще продължи да съществува – като еднодневен фест, посветен на хората от приморска Добруджа, житото и червеногушата гъска. Той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.