МРРБ ще предложи четири плажа по Черноморието за прекратяване на концесията, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това са Обзор-централен, Слънчев бряг-север, Несебър-юг, Ахтопол-север.

Министър Павлова обясни, че причината е неизпълнение на издадените предписания от служителите на ведомството.

Половината от проверените по Черноморието плажове през тазгодишния летен сезон са били в нарушение, каза в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

Общо инспекциите са били 221, обхванали 48 ивици с договор за наем и 56, отдадени на концесия.

През летен сезон 2015, който от 1 октомври се води официално за приключил, най-честите нарушения са били недостатъчен брой спасители и спасителни пунктове, нарушено медицинско и здравно обслужване, липса на указателни табели и неосигуряване на половината от ивицата за свободно разполагане на хавлии.

Плажовете под наем, които са без открити нарушения, са Свети Влас изток и запад, къмпинг "Веселие" и "Козлука". Изрядни, от ивиците на концесия, са тези в Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, буните, офицерският и рибарският, "Робинзон" и Лозенец-Караагач.

Приходите до момента от съставени актове са за близо 1 млн. лв. Очакванията са сумата да се завиши след окончателното разплащане от страна на нарушителите. От наеми и концесия държавата е получила 10.9 млн. лева. Сумата вероятно ще стигне 14 млн. лева след всички разплащания.