Без дебати, парламентът гласува на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с който отпадна забраната за къмпингуването в зона „А”, извън определените за това места, предаде „Фокус”.

Къмпингуването ще се осъществява според специфичните правила, вписани в Закона за туризма.

Ограниченията бяха въведени с последната промяна на закона, но предизвикаха недоволството и протест в част от обществото. Отмяната на забраната става близо два месеца след приемането й.

Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.

В мотивите на законопроекта е записано, че промените се налагат, за да отговори на обществените очаквания за създаване на правила и регулации по отношение на къмпингуването извън категоризираните обекти.

В началото на месеца на първо четене на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие депутатите вече отмениха забраната за къмпингуване и паркиране в зона "А" извън определените за това места.

"Къмпингуването е проблем, който 20-30 години не е разглеждан. Къмпингите са строени 70-те и 80-те години. Секторът е изключително динамичен и трябва да отговорим на очаваничта на всички, но да създадем ред и правила", коментира
по - рано днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

Трябва да имаме чисто море, чист плаж и да предлагаме качествен туристически продукт. Нужен е елементарен достъп до ток, вода, тоалетна, за да осигурим чистотата на плажа, посочи още министърът.

АНКЕТА: Одобрявате ли къмпингуването на нерегламентирани места?