Близо 60% от посетилите ни туристи се връщат да почиват у нас, особено от традиционните пазари като Русия, Великобритания и Полша, обяви  министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ, във връзка с предстоящия туристически сезон.

По думите ѝ, до този момент са регистрирани с 35% повече полети от миналата година.

„Направихме срещи с контролните органи и имаме готовност да посрещнем добре записаните туристи. Има ръст от 30% досега на заспиванията от големите руски туроператори”, заяви тя.

По думите ѝ, България е в топ 5 на предпочитана дестинация за летен туризъм на руснаците. Министър Ангелкова посочи, че туристите, желаещи да почиват в страната ни от Германия, показват ръст от 20%.

Полагаме огромни усилия за насърчаване и на вътрешния пазар. Имаме обща билборд кампания с общините, за да можем да представим България на нас самите. С 9 от големите областни градове ще провеждаме кампании за показване на традициите на всяка една област в България.”, обясни министърът.

По отношение на това дали ще се запазят цените, тя коментира, че смята, че ще има икономически ръст.

„Апелираме за спазване на високо качество на предлагания продукт, да се постигне устойчивост, за да може следващата година да посрещнем пак туристи, да не сме на принципа „ден година храни”, подчерта тя.

„За първи път имам регистрирани по Черноморието директни чартърни полети на френски туристи”, добави тя.

Министър Ангелкова допълни, че се създава онлайн регистър за събитията по градовете, за да може всеки, който си планира почивката, да знае какви събития има предвидени.

По думите ѝ, има голям интерес към платформата и има повече от 500 000 души, които я посещават.