Безлюдни плажове, празни хотели, заключени съоръжения са обичайна гледка през този сезон в туристическите комплекси на Турция като Анталия, Мармарис, които в предишни години бяха пълни с хора по това време.

Оттеглянето на руските, а също и на туристите от европейските държави, на първо място от Германия, доведоха до спад от 58 на сто в туристическите посещения.

В замяна на това се отбелязва значителен ръст на туристите от Иран.

След премахването на санкциите иранският пазар се оказа най-бързо растящият за турския туризъм през 2016 г., отбелязват специалистите, предаде БТА.

За около три години ръстът на иранските туристи в Турция е нараснал с около 15 на сто и продължава да расте. През зимата иранците предпочитат да посещават Истанбул за шопинг, а през лятото идват на почивка в Анталия или на егейското крайбрежие, които се преценяват като идеални дестинации за почивка.

"Системата ол инклузив в хотелите, която е много разпространена в Турция, се преценява икономически изгодна от иранските туристи. През месеца на рамазана те идват индивидуално и групово в Турция, тъй като при нас ресторантите и магазините не са затворени, както е в Иран", твърди представител на туристическа агенция, която работи главно с иранския пазар.