Голяма част от туристите, планирали почивка в Турция, Тунис, Египет или Франция, предпочитат да се насочат към Южна Европа, по-конкретно към традиционни дестинации като Португалия, Испания, отчасти Италия и донякъде България и Гърция.

Това е тенденция, която се наблюдава най-вече вследствие на терористичните атентати в последно време на Стария континент и политическите турбуленции в Турция, коментира пазарен анализатор по Bloomberg TV Bulgaria.

Испания и Португалия са дестинациите, които жънат най-голям успех от гледна точка на туристическите пристигания.

С 20% са нараснали резервациите и посещения през летния сезон на Канарските острови.

Испания, която регистрира рекорден брой от 68 млн. международни туристи миналата година, се очаква да запише нов рекорд от около 70-72 млн. туристи през 2016.

Терористичните атентати рефлектират върху приходите на компаниите в туристическия сектор. Това се отразява върху инвеститорското доверие, очакванията за представянето на компаниите и цените на техните акции.

Акциите на Thomas Cook изтриват 51% от стойността си от началото на годината. От миналата година насам цената на акциите спада с 53%.

Акциите на германския туроператор TUI спадат с 35% от началото на годината досега, а за последната една година понижението е 25%.