Причина за това е красивата природа, многообразието и богатството от рибни ресурси, достъпността, каза в интервю за БТА д-р Йордан Найденов, началник на Териториално звено ИАРА - Ловеч.

Почивката около реката или язовира излиза много евтино, но не за сметка на положителните емоции, допълни той.

Рибният ресурс в пъстървовите зони се обогатява

По думите на Найденов  реките Осъм, Вит, Искър се вливат в река Дунав, а рано на пролет, когато е размножителният период на топлолюбивите риби, те мигрират срещу течението на тези реки и навлизат в дълбочина. Бялата мряна, която е характерна за река Дунав, навлиза в горното течение на Осъм, Вит и Искър и ихтиофауната се обогатява ежегодно.

Той коментира, че тенденцията е към обогатяване на рибния ресурс, особено във високопланинските региони.

Много неправителствени организации и сдружения извършват зарибителни кампании с речна балканска пъстърва. Преди три-четири години популацията на речна пъстърва почти изчезнала, сега обаче е укрепнала и рибите дават естествен прираст.

Къмпингуването дава по-голяма свобода на риболовеца

През юли и август по бреговете на язовирите къмпингуват хиляди риболовци. Обикновено идват за уикенда, но има и такива, които остават дори седмица.

"Това лято риболовният туризъм е предпочитан за почивка и отдих. Това е обяснимо от факта, че риболовът е достъпен спорт - необходима е инвестиция от 60-70 лева, която включва среден клас рибарска пръчка и риболовен билет от 25 лева, като професионалните рибари инвестират сериозни суми в своето хоби - купуват си моторни лодки, кемпери с различни удобства, използват различни техники - тролинг, кльонк", обясни Йордан Найденов.

Според него все повече жени са запалени по риболова - причината е, че те са по-търпеливи, а и риболовът зарежда с положителни емоции от сполучливия улов.

Рецептата за успешния риболов е позитивното настроение

Някои предпочитат като уловят голяма риба да се снимат с нея и отново да я пуснат във водата. Преобладават обаче тези, които я задържат.

По закон рибарите имат право да уловят до 3 кг риба на ден или един голям екземпляр. Според Найденов законът обаче масово се нарушава. Ловят се риби със забранени уреди и средства - серкмета, хрилни мрежи, парашути, устройства за електрически ток.

Законът строго забранява умъртвяването на рибата по много жесток начин. На нарушителите се съставят актове, като глобите за риболов със забранени средства са от 1000 до 3000 лева, поясни експертът.

"Рецептата за успешния риболов е позитивно настроение, да не се мисли, че обезателно трябва да се улови много риба. Огромна роля играят техниките, риболовните принадлежности и захранките. Подготовката и професионалния подход към риболова дава добрите резултати", категоричен е Йордан Найденов.