Пред "Фокус“ Румен Драганов, председател на Института за анализ и оценки в туризма, съобщи, че се очаква около 90 хиляди българи да пътуват в чужбина.

"Морските хотели работят много интензивно. Много малка част от тях започнаха да затварят и това са основно тези в по-отдалечените райони. Туристическият сезон ще продължи там и през есента, някъде до 18 октомври.
Цените са намалени с около 20%.

Есенният туристически сезон се оказва много динамичен. 1,2 млн. са приблизително чужденците, които ще посетят страната ни в този период. Една голяма част от тях идват вече на балнео, спа и културен туризъм“, обясни той.

Румен Драганов добави, че се увеличават пътуванията към селските райони. По думите му се развиват кулинарният, фестивалният и екстремният туризъм.

Същевременно от "Пътна полиция" София прогнозираха за БНР че днес и утре столицата ще напуснат над 100 000 автомобила. За да се облекчи трафикът, ще бъде създадена специална организация на движението на изходните магистрали.

Началникът на Отдел „Пътна полиция” към СДВР комисар Тенчо Тенев уточни, че се очаква най-натоварено да бъде движението по булевардите "Цариградско шосе” и "Ботевградско шосе”.

"Този път обаче най-вероятно ще има натоварване и в посока стария път за Перник – в района на Владая, тъй като се очаква хората масово да отидат към Гърция. Според прогнозите, там времето ще е хубаво”, коментира началникът на "Пътна полиция”.

Министерството на външните работи обаче предупреди, че достъпът на туристи до гръцките острови ще бъде затруднен до 25 септември поради стачка.

Комисар Тенев подчерта, че екипите на "Пътна полиция” вече са на пътя и се изчаква моментът, в който движението стане по-натоварено, да започнат да регулират ръчно. По думите му най-вероятно това ще стане на бул. "Цариградско шосе”. "Служителите ни са достатъчно на брой, за да осигурим безпроблемното излизане на хората от София”, увери комисар Тенчо Тенев.

БДЖ осигурява допълнителни места

БДЖ осигурява близо 10 000 допълнителни места за предстоящите четири почивни дни, съобщават от дружеството. Към съставите на 120 влака, които пътуват по основните направления в страната, ще бъдат включени допълнителни вагони от днес до 26 септември включително.

Следете прогнозата за почивните дни в Дир. Бг