Загубите на турския окръг Анталия от забраната за продажба на туристически пакети в Турция на руски туристи през този сезон са оценени на около 3 милиарда долара.
Това съобщи пред журналисти президентът на Търговско-промишлената палата на окръг Анталия Давут Четин, цитиран от ТАСС и БТА.

Четин уточни, че това са само парите за хотелите и самолетните полети, без да се смятат загубите на разходите, които туристите биха направили в ресторантите и магазините. Анталия е най-популярният турски окръг сред руските туристи.

През 2014 г. Турция е била посетена от 4,5 милиона руснаци, от които 3,5 милиона са почивали в Анталия.

През 2015 г. заради отслабването на курса на рублата туристическият поток от Русия към Турция е намалял до 3,5 милиона, от които 2,7 милиона са посетили Анталия.

Четин прогнозира, че следващата година Анталия може да очаква 2-2,5 милиона руски туристи. Русия забрани продажбата на туристически пакети за Турция и чартърните полети до тази страна, след като на 24 ноември миналата година турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24.

На 30 юни тази година руският президент Владимир Путин отмени забраната за продажба на туристически пакети за Турция на руски граждани, но търсенето остана слабо, докато в края на август не бе отменена и забраната за чартърни полети.

От този момент Анталия е била посетена от 50 хиляди руснаци, съобщи Четин.