Очаква се до началото на зимния туристически сезон да бъде издадено строително разрешение за изграждането на системата за изкуствено заснежаване на писта "Мечи чал" в Чепеларе. Това прогнозира кметът на общината Славка Чакърова, цитирана от БТА.

В момента тече процедура по съгласуване на парцеларния и подробния устройствен план, свързан със системата.

Пампорово АД започна изграждането на системата за изкуствен сняг на "Мечи чал". Новият собственик на ски-пистите над Чепеларе вече е представил нужните проекти за строителните дейности.

От местното хотелиерско сдружение се надяват новите съоръжения за изкуствен сняг да бъдат готови в началото на ски сезона, тъй като през миналата зима курортът отчете спад на туристи заради климатичните капризи и липсата на действащи оръдия за заснежаване.

Инвеститор на системата за изкуствен сняг е "Пампорово" АД. Дружеството придоби през тази година лифта в Чепеларе. Досегашните съоръжения за заснежаване бяха демонтирани като незаконно строителство съгласно заповед на ДНСК.

Процедурата по одобряване на плановете в момента се забавя от кореспонденцията с всички 2500 съсобственици на гори, от кооперация "Николка", през която трябва да преминат тръбопроводите.

В случай, че не се получи съгласие от хилядите съсобственици, от Община Чепеларе ще бъде издадена заповед за учредяване на право на преминаване съгласно текстове в Закона за устройство на територията.