45 древни корабокрушения, станали в Черно море, са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол.

Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени с изследователския кораб "Stril Explorer", разполагащ с най-модерна техника по международен проект по българското крайбрежие. Те са направени чрез геофизични замервания и триизмерни модели.

Сензацията е кораб от XIII - XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров, цитиран от БНР.

"Това е от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море. Такъв кораб досега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние", каза той.

Вижте снимки >>>

Плавателният съд, който е с размери близо 20 метра, е с изключително добре запазена задна палуба с корпус, рулове за управление, мачти. Той е намерен в района от нос Галата до границата на село Резово.

Корабът е на близо 200 м дълбочина и от научна гледна точка е световно откритие, категоричен е археологът Калин Димитров, участник в експедицията.

"Това е така наречен кръгъл кораб, който се е появил в Средиземноморието и малко преди епохата на Великите географски открития и който е всъщност първият тип кораб, който е позволил далечни плавания с големи товари. Този тип кораб е често изобразяван от ренесансовите художници по различни фрески и картини, но всъщност не на живо откриван досега", посочи археологът Калин Димитров.

Освен новооткритите плавателни съдове, интересни са и данните от геологичните проучвания, коментира доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт.

"Преди 18-20 000 години бреговата ни ивица е била около 60 километра по-навътре отсега. Морското ниво се е вдигнало със сто метра и това е ставало постепенно - топили са се ледниците от Скандинавия насам, така че митът за Ной (едва ли в Черно море е неговият първообраз), но този мит много ни помогна да станем интересни и да имаме и такъв проект", отбеляза доц. Людмил Вагалински.

Проектът продължава още година, той се финансира от фондация „Експедиции и образование“ и се провежда с участието на учени от университети в САЩ, Великобритания , Швеция и Гърция. Данните бяха представени на кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол.

По предложение на Министерството на културата, което беше съобщено от заместник-министър Бони Петрунова, Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут.