Великобритания даде зелена светлина за изграждането на нова писта на летище "Хийтроу" на стойност 22 милиарда долара след 25 години дебати.

"Хийтроу" се конкурираше с по-малкото лондонско летище "Гетуик" за разширяване, след като няколко правителства не успяха да вземат решение за нова писта заради природозащитни и политически протести.

В изявление правителството заяви, че предлага законово задължителни ограничения на шума в отговор на противопоставянето на местни жители, които се притесняват от шума и замърсяването на въздуха.

Разширяването на летището ще струва близо 16 млрд. паунда. Пистата ще увеличи капацитета на "Хийтроу” от 75 до 135 млн. пътници.

Проектът най-вероятно ще се изправи пред законови спънки и окончателно одобрение в парламента в срок от една година, което означава, че новата писта може да бъде открита най-рано през 2025 година.

Предпочетената от правителството опция ще бъде обект на цялостна и честна обществена консултация, обяви министърът на транспорта Крис Грейлинг, цитиран от Ройтерс и БТА. Той заяви, че разширяването на "Хийтроу" е най-ясният знак, че Великобритания е отворена за бизнеса след решението на британците да излязат от ЕС.

Според независимо тригодишно проучване, нова писта на "Хийтроу" ще създаде 70 000 нови работни места до 2025 година и ще увеличи брутния вътрешен продукт с между 0,65 и 0,75 процента до 2050 година. Това е подкрепа за икономиката от 146 милиарда британски лири (180 милиарда долара) за 60 години.

Преди днешното заседание на масата имаше три възможности - нова писта на "Хийтроу", удължаване на съществуващите две писти или нова писта на "Гетуик".

Правителството беше намекнало, че ще избере нова писта на "Хийтроу" - по-амбициозната и скъпа опция.

Решението на британското правителство за нова писта на летище "Хийтроу" показва, че Великобритания може да бъде отворена, глобална, успешна страна, след като напусне Европейския съюз, коментира премиерът Тереза Мей.

Пред лондонския в. "Ивнинг стандард" Мей посочи, че стъпката показва готовността на правителството да "взима големи решения".

"Решението показва, че след като напуснем ЕС, можем да постигнем успех от Брекзит и Великобритания може да бъде онази отворена, глобална, успешна страна, която всички ние искаме да бъде", отбеляза премиерът.

Кметът на британската столица Садик Хан обаче коментира решението като погрешно и се закани да го оспорва в съда през идните месеци.

Външният министър Борис Джонсън пък го определи като неизпълнимо и изрази предположение, че ще бъде спряно.