Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Венеция изнемогва от туристи

17 февруари 2017, 16:36 /Редактор: Таня Тодорова

Градът всяка година посреща няколко милиона туристи
Сн.: БТА


Туристическият поток към Венеция трябва да се регулира, като се ограничи броят на туристите. Това заяви управителят на италианската област Венето, Лука Дзайя, цитиран от ТАСС и БТА.

Позицията ми е напълно еднозначна. Според мен броят (на туристите) трябва да бъде ограничен. Венеция не може да приема дневно хора над определен брой и затова потокът трябва да се регулира в две точки за достъп (до островната историческа част) - площад "Рим" и жп гара "Санта Лучия", посочва Дзайя в статия за в. "Кориере дела сера".

Посещението на Венеция трябва да може да се планира и резервира предварително, но да не включва заплащане, за да може всеки човек - богат или не много състоятелен - да си позволи да пътува до града, допълва Дзайя.

Може да се събира данък за престоя, но чисто символичен. Тези приходи след това могат да бъдат използвани за развитие на туризма, отбелязва той.
Управителят на Венето все пак призна, че такова решение трябва да бъде взето само от кметството на Венеция и не е в неговите компетенции.

Градът всяка година посреща няколко милиона туристи и притокът непрекъснато нараства. Според данни на туроператори през 2016 г. Венеция е била посетена от над 7 милиона души.

Същевременно населението на островната част намалява - от 1951 г. броят на жителите на централната част на Венеция се е свил тройно - от 175 000 до 56 000. Някои от хората са се преместили в квартали на континенталната част, а други просто са напуснали града.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ