Гърция скоро ще определи границите на обект, където инвеститори планират да вложат 7,9 милиарда евро, за да изградят един от най-големите морски курорти в Европа.

Това съобщи министерството на културата, сигнализирайки, че дълго отлаганият проект може най-накрая да продължи напред, съобщава Ройтерс.

Консорциум от инвеститори от Абу Даби и Китай, воден от гръцката компания Ламда, подписа споразумение през 2014 г. за наемане за 99 години на обширен район, където се разполагаше бившето атинско летище Хеленикон, и изграждането на крайбрежен град.

Гръцките депутати одобриха инвестицията миналото лято и инвеститорите се надяваха строителните работи да започнат през първата половина на тази година.

Но инвестицията, ключова част от гръцката програма за приватизация в рамките на последния й спасителен пакет, беше отлагана дълго време, тъй като властите се бавеха с демаркацията на зоната и даването на необходимите лицензи.

В съобщение, публикувано в сайта на парламента, министерството на културата заяви, че е на финалния етап на определянето на границите на мястото.

То обаче добави, че всички планирани дейности ще бъдат наблюдавани отблизо от гръцки експерти по археология преди издаването на каквито и да е разрешителни.

Бившето атинско летище Хеленикон беше затворено през 2001 г. и затъналата в дългове Гърция се опитва от повече от десетилетие да превърне площта от 170 акра в нещо, което би създало работни места и би дало тласък на икономиката, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.