Столичната община и Регионалният исторически музей отвориха за посетители археологическия парк "Западна порта на Сердика", съобщиха от Столичната община.

Входът е откъм ул. "Княз Борис Първи".  Археологическият парк "Западна порта на Сердика" се намира между ул. "Георг Вашингтон", ул. "Княз Борис Първи", ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров".

Реализиран бе мащабен проект за консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване. Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика - Средновековен Средец". Тя е недвижима културна ценност от национално значение.

Проучването й започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева.

На този етап са разкрити, проучени и експонирани част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица /декуманус/; северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и други.

Допълнително по проекта е извършено конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" с пилотни и анкерни конструкции. То позволява бъдещо археологическо проучване в източна посока.

Стойността на обекта е 1 207 000 лв., без включен ДДС, от които 947 000 лв. са безвъзмездна финансова помощ по програмата "Културно наследство и съвременни изкуства". Работата по проекта бе завършена за 11 месеца, посочват от Столичната община.