Малки топчета от втвърден мазут на плажовете в Несебър и Равда установи спешна проверка, съобщиха от РИОСВ-Бургас.

Проверката е извърешена от екип на РИОСВ-Бургас, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация – Бургас след сигнали за замърсяване с мазут на южния плаж в Несебър и централния в Равда.

Обходена е цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли.

Според очевидци топчетата са започвали да се появяват на пясъка след 15.00 часа вчера.

Морската вода е видимо чиста, без опалесценция. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти.

За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция-Бургас.

На концесионерите на всички плажове е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

От РИОСВ-Бургас припомнят, че първото замърсяване тази година беше през юни на плажа на Обзор и се предполага, че морското течение го разнася по крайбрежието на Южното Черноморие.

На 19 юли сигнал беше подаден за плажа на Синеморец, Община Царево. Тогава от Морска администрация - Бургас съобщиха, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, което било изхвърлено на брега от силния вятър и бурното море.


Концесионерите: Откъде е мазутът?


Концесионери и наематели на морски плажове апелират към компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването на морето и ивиците с мазут, както и да се вземат необходимите мерки за предотвратяване на подобни замърсявания. Това пише в отворено писмо до медиите, изпратено от Асоциацията на концесионерите на морски плажове (АКМП) у нас.

От Асоциацията сигнализират до всички компетентни институции, че от няколко дни морето изхвърля топчета мазут по българското крайбрежие. Замърсяванията не са сериозни, но се случват почти ежедневно. Засегнати са плажните ивици по южното Черноморие от Несебър до Синеморец.

Възможно е замърсяването да достигне и на север, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра и морските течения, пише в писмото на АКМП.

Концесионерите са взели всички мерки, но са обезпокоени от продължаващото изхвърляне на мазут от морето.