Авиокомпанията Еър Берлин (Air Berlin) започна процедура по обявяване на фалит.  Всички билети, купени от пътниците, остават валидни и графикът на полетите не е променен, съобщава в сайта си вторият по големина германски авиопревозвач, цитиран от БТА.

Компанията припомня, че германското правителство й е отпуснало кредит от 150 милиона евро, което означава продължаване на всички полети на Еър Берлин и подразделението й Ники (Niki) и запазване на графика на полетите.

Резервираните билети остават валидни, остава възможност за резервации за всички полети, подчертава авиокомпанията.

Министерството на икономиката и енергетиката и министерството на транспорта на Германия заявиха в съвместно комюнике, че Еър Берлин вече отдавна преговаря с други авиокомпании за продажбата на своите подразделения.

В съобщението е посочено, че преговорите с Луфтханза (Lufthansa) и още една авиокомпании толкова са напреднали, че решението може да бъде взето в близките седмици.

По-рано днес най-големият германски авиопревозвач Луфтханза обяви, че преговаря с Еър Берлин за придобиване на подразделенията му и заедно с германското правителство поддържа усилията за преструктурирането му.

Правителството в Германия ще предостави кредита от 150 милиона евро, за да се избегне спирането на полетите на Еър Берлин в момент, когато ученическите ваканции още не са приключили в германските провинции. 

Втората по големина авиокомпания в Германия е започнала процедурата за обявяване на неплатежоспособност, след като най-големият й акционер, Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства (ОАЕ), спря финансовата помощ, уточнява ДПА.

Еър Берлин извършва полети от летище "Тегел" в Берлин и от Дюселдорф. Флотилията й се състои от около 120 самолета. Миналата есен компанията обяви планове за съкращаване на до 1200 свои служители и даване под наем на част от самолетния парк заради значителни финансови загуби.

Към края на септември 2016 година дълговете на Еър Берлин бяха около 1 милиард евро. Около 40 самолета бяха дадени под наем на конкурентната Луфтханза.

По данни на самата компания, миналата година тя е превозила 28,9 милиона пътници. В средата на юни обаче компанията обяви, че има достатъчно ликвидности и подчерта, че не възнамерява да обявява фалит.