Мелбърн е най-добрият за живеене град в света за седма поредна година според класацията на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit), предаде БТА.

Класацията обхваща 140 града, подреждайки ги по критерии като стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура.

Първата десятка се допълва от Виена (Австрия), Ванкувър, Торонто и Калгари (Канада), Аделаида и Пърт (Австралия), Окланд (Нова Зеландия), Хелзинки (Финландия) и Хамбург (Германия).

Мелбърн, вторият по големина град в Австралия и столица на щата Виктория, получава максимален резултат за здравеопазване, образование и инфраструктура.

Оглавяването на класацията е изключителен подвиг, с който всички жители на града трябва да се гордеят, заяви кметът Робърт Дойл, предупреждавайки все пак, че "това не означава, че сме перфектни във всяко едно отношение".

Докладът посочва, че през последните няколко години нестабилността в света се е засилила, което е довело до неустойчивост на резултатите на градовете, особено в Европа, където градовете са засегнати от засилващето се усещане за терористична заплаха в региона.

Австралийският Сидни е друг град, който е на по-ниско място в класацията - 11-о за втора поредна година. Това отразява засилващите се опасения от възможни терористични атаки през последните три години, отбелязват експертите.

На дъното на класацията са Дамаск (Сирия), Лагос (Нигерия), Триполи (Либия), Дака (Бангладеш) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), чиито ниски резултати до голяма степен се дължат на бушуващите конфликти. Десетката на градовете с най-лоши условия за живот завършва украинската столица Киев.