Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато и двамата спазват закона и работят по програмата, която са подписали.

Така вицепремиерът Симеонов отговори на протестиращите срещу неговите показни акции срещу шума в Слънчев бряг, които вчера призоваха премиера: "Бойко, спри Валери!".

Още вчера вечерта той написа в Туитър:

"Ако мутрите зад режисираните протести са толкова настоятелни, петък и събота вечер съм свободен..."

Тази сутрин пред Нова телевизия вицепремиерът допълни, че протестът вчера е бил незаконен и всъщност нарушителите са протестирали против закона. Според него това било все едно терорисите от Ал Кайда да отидат да протестират в Брюксел пред Европейската комисия.

"Дисциплиниращият ефект от Акция "Тишина" през почивните дни е налице, а моята поява не е форма на търсене на някакво средство за повишаване на адреналина в почивните ми дни", каза Симеонов.

Той обясни, че сам е участвал в проверките, защото законът не позволява на институциите да приложат крайни мерки. И цитира данни, че при издадени 89 акта за затваряне на заведения, в Бургаския административен съд отпадат 80 от тях.

"В бар "Оксижен", който е собственост на една мутра от Пазарджик - Божо Кравата, става дума за най-малко 20 предупредителни протокола и над 18 наказателни постановления за шум, които не се спазват. Те продължават да скандализират", изтъкна Симеонов.

Вицепремиерът беше категоричен, че институциите вършат добра работа. Той подчерта, че само на територията на Бургаска и Варненска област работят над 100 екипа, които денонощно извършват проверки от всякакъв вид:

"Този сезон няма нито едно стомашно-чревно заболяване и натравяне с храна. Не е затварян нито един плаж".

По думите му във всяко от заведенията има по един собственик, който си мисли, че е над закона и за недосегаем, но такъв бил манталитетът на българина.

"Сега ще ви кажа кой клати държавата през туризма. Наематели и концесионери на плажове: Слънчев бряг-север – Маджо; Слънчев бряг-централен – братя Маргини; Слънчев бряг-юг – Радо Слънцето; Свети влас – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор – плаж Север – братя Маргини; Поморие-изток – Радо Слънцето; Поморие-юг – братя Маргини, Поморие-централен – Маргините, Бургас – Северен плаж – Маргините. С такова разпределение на наемателите на плажовете, какъв туризъм можем да очакваме", каза още вицепремиерът. По думите му не е нормално да се дават плажове за 20 години концесия, защото така собствениците стават назначени печеливши.