Вицепремиерът Валери Симеонов прочете закона и направи нещо много положително за туризма по Черноморието, като спря шума. Това заяви за Канал 3 Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той отчете един много добър летен сезон за българския туризъм.

"Нямаме значителни оплаквания от големи туроператори, няма отрицателни публикации в чуждестранните медии. Иначе в българския вариант сезонът премина с една много силна институционална преса, като всеки ден се даваше информация за проверки, за нарушения, за мерки. Това, което направи вицепремиерът беше много положително, защото той ефективно спря високата музика по Черноморието. Протести имаше на някакви, на които никой не им обърна внимание. Защото масово бизнесът подкрепи това, което прави вицепремиерът. Оказа се, че той е първият, който видя, че има гръм и трясък и той нанася огромна финансова щета на хотелиерите. Тук ставаше дума за много високо ниво на институционална престъпност и тя можеше да се пресече само от по-високо ниво от нивото на престъпността."

Румен Драганов посочи, че младежкият туризъм на Черноморието може да се развива много успешно като се следва примера на конкуренцията в лицето на испанския курорт Ибиса. Където за производителите на шум глобите са 100 000 евро.

"Ние трябва да заложим на младежкия фестивален туризъм, на младешкия плажен туризъм, както прави Ибиса. Ако следваме конкуренцията ще имаме изключителне младежки туризъм в рамките на закона без да нанасяме финансова щета на стотици хиляди туристи, които са наоколо. Ако бяха в Ибиса всички тези производители на шум, глобата е 100 000 евро. Тук нямаше абсолютно нищо, защото те нямат ход. Защото който се афишира като производител на шум, трябва да плаща щетите от минали години за платените обезщетения от хотелиери на туристи, оплакали се от шума. А тук става дума за милиони".