Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Ценни находки откриха на византийския Хрисосотира

12 септември 2017, 11:42 /Редактор: Таня Тодорова

Хрисосотира е малък полуостров


80 ценни находки са открити в ранновизантийския град Хрисосотира край Черноморец, съобщиха от НИМ.

Екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов за четвърта поредна година проучва една от най-големите крепости в района на Бургаския залив.
Констултант на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински (Директор на НАИМ при БАН).

Разкопките се осъществяват със средства на Министерството на културата и Националния исторически музей.

Хрисосотира е малък полуостров, разположен в източната част на землището на гр. Черноморец, Община Созопол.
Разположеното укрепено селище на площ 73 дка е получило своето име , вероятно при приеменуването на Аполония Понтика на Созопол след ІV век.

За разлика от древния полис, Хрисосотира има твърде кратка историческа съдба. От средата на V век до началото на VІІ век е гъсто заселено селище, което притежава строго уредена вътрешна планировка, представителна обществена сграда -седалище на висш духовник или управител, складови помещения, култови сгради.

Крепостната стена на полуострова се простира над 300 м, в които са включени 4 мощни кули. Проучваният обект от НИМ всъщност е малък град - част от големия късноантичен мегаполис Созопол.

Проучени са 6 сгради от ранновизантийския период ( казармена постройка до една от кулите, жилищни сгради с прилежащите улици и оградени дворни пространства).

Особен интерес предизвиква т. нар. „сарафска сграда“.
Назована е така от екипа на експедицията поради факта, че в нея са открити 7 бронзови теглилки за скъпоструващи стоки и златни византийски монети. Всички те са предназначени за нуждите на локални стоково-парични отношения и то в зона, която определено е назована не само крайбрежна, но и пристанищна.

Под вода са забелязани останките на древен кей, както и основите на късноантични сгради, които в периода V-VІІ век все още не са били заляти от водите на Черно море.

Екипът вече подготвя подводна експедиция за следващия сезон, когато ще се търси потънал византийски кораб натоварен с амфори.

При разкопките това лято край Черноморец са открити 80 ценни движими културни ценности.

Находките включват различни номинали бронзови монети, керамични съдове, лампи за осветление, накити(пръстени, коланни аксесоари, обеци и фибули), кандило, епиграфски паметник.

Интерес предизвиква вграден в един от зидовете на сграда от VІ век каменен блок, на който са врязани грижливо кръстове и криптограма с гръцки букви (ХМГ: Χ(ριστὸν) Μ(αρία) [γ(εννᾷ)]. ἀμήν."Мария ражда Христос. Амин").

До миналата година се смяташе, че Хрисосотира е превзета и опожарена от аварите през 614 г. Откритият под рухналия покрив на една от сградите фолис (вид бронзова византийска монета) на император Констанс ІІ (641-668 г. ) променя тази датировка.

На лицевата страна на монетата е изобразен императорът с неговия син Константин ІV Погонат.

Изглежда Хрисосотира, както и по-големите крепости като Созопол, Урдовиза и Ахтопол остояват на варварските нашествия и остават „гръцки“ крайморски аванпостове на Константинопол през втората половина на VІІ век.

С прекъсване от шест столетия Хрисосотира е заселена отново през ХІІІ век. Откритите в повърхностните пластове десетки фрагменти от съдове с монохромна глазура доказват, че до идването на турците тук през ХV век съществува голямо селище.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ