Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Ангелкова доволна от многото руски туристи

12 септември 2017, 12:43 /Редактор: Таня Тодорова

Министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Олег Сафонов

Русия е сред стратегическите туристически пазари за България. За периода януари-юли 2017 г. туристите от Руската федерация у нас са близо 365 000 и това е растеж от близо 2 процента спрямо същия период на миналата година.

Само през юли Русия заема второ място в класацията за входящ туризъм в страната ни с общо 155 000 посещения. През 2016 г. България получи наградата на National Geographic travel-Русия за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време разговор с Олег Сафонов - ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, съобщиха от министерството на туризма.

Разговорът се състоя в китайския град Чънду в рамките на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм към ООН.

Николина Ангелкова акцентира, че министерството работи много успешно с туристическите администрации не само на Москва, но и на редица руски региони, особено Уралския край.

Олег Сафонов благодари на българското правителство, лично на премиера Бойко Борисов и на министър Ангелкова за бързата им реакция при настъпилите форсмажорни обстоятелства с руски деца в някои лагери по Черноморието.

Става дума за случай от месец юли, когато след внезапна смърт на собственик на лагер "Чавдар" в Обзор се оказа, че банковите му сметки са изпразнени. Тогава със съдействието на премиера Борисов и спешната визита и намесата на министър Ангелкова на място, почивката на децата продължи по план, дори бяха приети други, вече планирани групи.

Компетентните органи работят ефективно и в резултат децата са изкарали добре почивката си и се прибраха без проблеми в родината, поясни Сафонов.

Министър Ангелкова увери, че освен масовите форми на почивка двете страни имат голям потенциал да развиват успешно и балнео- и СПА и религиозния туризъм.

Съвместно с руските партньори започваме реализацията на поклоннически маршрути. Предстои във Варна да се състои през октомври конференция с участието на руски представители, на която ще се обсъди сътрудничеството в поклонническия и културно-историческия туризъм, стана ясно от думите на министъра.

Николина Ангелкова изтъкна значението на увеличаващите се руски инвестиции в България и даде за пример уникалната за района на цялото Черноморието ледена пързалка в Кранево, където чудесно се съчетава летен туризъм със зимни и плувни спортове.

Олег Сафонов изрази задоволство, че морето на България е много чисто и предлага чудесни условия за почивка. За разлика от други страни тук не е имало бум на рота вируси, а страната е известна сред руснаците като сигурен и спокоен маршрут. Това е факт благодарение усилията на правителството да гарантира спокойствието на туристите и изградените пречиствателни станции, обобщи министър Ангелкова.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ