Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

”Разходка” с 3D видео на Летище София за ЧРД

13 септември 2017, 09:12 /Редактор: Лилия Чалева

Летище София отбелязва 80-и рожден ден
Сн.: Shutterstock

С валидиране на пощенска марка и "разходка" с 3D видео Летище София празнува 80-ти рожден ден.

Летище София в момента оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.
Излетелите и кацнали самолети през цялата 2016 година са общо 51 829. Изминалата година столичното летище приключи с рекорден брой от близо 5 млн. обслужени пътници, по-точно - 4 980 387, с 22 на сто повече от предходната година.

През терминал 1 са преминали над 2,3 млн. души, а през терминал 2 - над 2,6 милиона пътници, съобщиха от летище София.

Положителните резултати на летище София запазват своята тенденция и през първите осем месеца на годината с рекордни увеличения спрямо периода на миналата година, увериха от ръководството му. От януари до юли, включително, столичното летище отчете 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42 на сто спрямо същия период на миналата година.

През един от най-натоварените летни месеци - юли, Летище София отбеляза близо 34 на сто ръст на пътниците. През Терминал 2 е преминал 65 на сто от пътникопотока, а през Терминал 1 - останалите 35 на сто.

С 33 на сто е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешни - са се увеличили с 57 на сто, предвид интензивния летен сезон и интереса към черноморските ни курорти. И през юли чартърите бележат ръст от 12 на сто, спрямо същия период на миналата година.

С тази равносметка Летище София посрещна 80-тия си рожден ден, който започна още на 1 юни т.г., а днес продължава с валидиране на пощенска марка, чийто автор е младият художник Емилио Бората. Гостите на събитието тази вечер ще могат да разгледат летището по по-различен начин в специално заснето 3D видео, съобщиха организаторите.

За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 г. с издаването на Указа на цар Борис Трети, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 г. е открита първата приемна сграда, а две години по-късно е завършено и летателното поле с изграждане на грундова писта. В средата на 20 век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м. /за сравнение днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 метра/.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52 /немски самолет/. Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен за два часа.

Бързо развиващият се авиационен сектор в края на 20 век налага необходимостта от модернизиране на съществуващата инфраструктура на столичното летище. Терминал 1 е реновиран основно, като е разширен салон "Заминаване" и е обособена сграда за пристигащи пътници.

През 2002 г. започва строежът на нов терминал, който отваря врати в навечерието на приемането на България в ЕС - 27 декември 2006 г. С годишен капацитет от 2,6 млн. пътници Терминал 2 е проектиран да съответства на нуждите на развиващия през следващото десетилетие трафик.

През декември 2013 г. Терминал 2 е разширен в северна посока, което позволява допълнително увеличение на неговия пътнически капацитет от около 200 000 годишно. Централната сграда на Терминал 2 е изградена върху площ от 56 850 кв.м. с допълнителна пътническа галерия дълга 242 м и оборудвана със 7 пътнически ръкава и автобусни изходи.

Терминал 2 разполага с търговски зони на обща площ от над 4 000 кв.м, предлагащи на пътуващите разнообразни услуги.

Преди откриването на новия терминал, още през лятото на 2006 г., е въведена в експлоатация новата писта за излитане и кацане, изнесена на 210 м северно от предишната, която е изградена върху специално мостово съоръжение, дълго 3600 метра, над коритото на р. Искър.

Допълнително са изградени нови скоростни и свързващи пътеки за рулиране, които осигуряват 20 самолетни движения на час при висока степен на безопасност. Аеронавигационното оборудване на новата писта осигурява възможност за осъществяване на полети в условия на намалена видимост при 75 м, което е високата Категория III B по стандарти на ИКАО.

С цел намаляване на шума през април 2009 г. летище София завърши строежа на шумозащитен екран за изпробване на самолетни двигатели. През същата година чрез преустройство на стара каменна кариера и при запазване на естествените характеристики на местността, част, от която е река Искър, бе създаден и красив парк върху площ от 365 дка.

За да се подобри качеството и ефективността на аеронавигационното обслужване, в зоната на летището в края на 2012 г. бе открита новата летищна контролна кула на ДП "Ръководство Въздушно движение".

Проектът се явява естествено доразвитие на летищния комплекс и е пряко свързан с реконструкцията и разширението на Летище София. Върху разгърната застроена площ от 2 400 кв. м. и с височина 50 м, разположеното на запад от Терминал 2 съоръжение е в съответствие с най-модерните тенденции в Европа и е с експлоатационен живот от над 40 години.

В западна посока от летищната контролна кула се намира "Луфтханза Техник София". Предприятието е петата висококонкурентна база за основен ремонт и поддръжка на тясно-корпусни самолети, която Луфтханза Техник Груп създава в Европа.

С встъпването си в длъжност в кабинета Борисов 3 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви, че подновява процедурата за концесията Летище "София", като последният посочен от него срок бе евентуално октомври т. г. Като консултант по концесията ще бъде привлечена Европейската инвестиционна банка, която е обявила, че няма да вземе пари за услугата.

Министър Московски очаква приходите от концесията на летището да са между 1,2 и 1,5 млрд. лева. Договорът вероятно ще е за 35 години.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ