Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

60% ръст на наетите по морето без трудов договор

13 септември 2017, 14:43 /Редактор: Таня Тодорова

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки
Сн.: Shutterstock


Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения е отчетен по време на инспекционната кампания на ИА "Главна инспекция по труда" /ИА ГИТ/ в морските курорти през активния летен сезон на 2017 г. 

Сред нарушенията са работа без сключен писмен трудов договор, разпределението на работното време, както и нарушения при заплащането на труда, съобщиха от  агенцията.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки, като спрямо 2016 г. са се увеличили с малко над 23 на сто.

В същото време ръстът при нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време, е с около 40 на сто. 

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са повече с почти 60 на сто.

По време на кампанията през 2017 г. нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247.

Големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден.

За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

Продължава затвърдилата се тенденция през последните години, след прекратяване на трудовото правоотношение, да се подават сигнали за неизплатена част от възнаграждението, която обикновено е договорена устно.

По време на кампанията са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа.

Санкциите по Кодекса на труда са между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството.Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ