Членовете на Българска федерация по рафтинг, заявяват че изнасянето на двете платна на Автомагистрала „Струма“, лот 3.2 извън Кресненското дефиле е единственото благоприятно решение за рафтинга.

Всяко друго решение - магистралата да минава през Кресненското дефиле, ще доведе до затруднение и невъзможност да се практикува спорта рафтинг, смятат от федерацията.

Река Струма в частта на Кресненското дефиле предлага уникални възможности за практикуване на спорта на национално, европейско и световно ниво, посочват от  Българска федерация по рафтинг. 

В позицията им се казва още:

От изключителна значимост са състезанията, които се организират ежегодно като държавни и европейски първенства. Благодарение на усилията за развитие на рафтинга в района близо 20 години идват над 20 000 любители годишно, което се отразява изключително благоприятно на община Кресна и Симитли, и дава възможност на населението да си подсигурява постоянен доход.

Районът предлага много добри условия и възможности за развитието и на други спортове като кану и каяк в бързи води. В последните години река Струма е добра дестинация за спортисти от целия свят - Чехия, Русия, Сърбия, Босна, Унгария, Румъния, Хърватска, Словения и много др., които я превръщат в значим център за тези спортове.

С тази декларация призоваваме всички страни да преосмислят плановете и да помислят за бъдещето на рафтинга у нас като спорт и туристическа атракция, както и за запазване на уникалността на Кресненското дефиле.