Засегнат от политически вълнения и джихадистки атаки, египетският туристически сектор отново отчита бавен растеж, който обаче е прекалено бавен за продавачите по пазарите, които с умиление си спомнят туристите, тълпящи се в магазините им.

Абу Ая притежава магазин за сувенири в южния град Луксор, където има много древни забележителности, свързани с фараоните. Той си спомня дните, когато предният джоб на традиционната му арабска роба е натежавал от пари.

"Преди 2011 година беше пълен с долари и евро. Днес продавачите просто седят пред магазините, четейки вестници, тъй като клиентите са много малко", казва 47-годишният търговец.

На базара с подредени един до друг магазини, предлагащи сувенири и тамян, изглежда всички са засегнати от кризата. От години северноафриканската държава полагаше усилия да привлече повече туристи, посещаващи прочутите египетски древни забележителности и девствени плажове на Червено море. Тези усилия доведоха до рекордните 14,7 милиона посетители през 2010 година.

Туризмът в страната с най-голямото население в арабския свят отдавна осигурява така необходимите приходи.

Бунтът, който свали от власт дългогодишния президент Хосни Мубарак през февруари 2011 година, последван от години на политически вълнения, превърна обаче ползите в катастрофа за четирите милиона души, чиито работни места тогава зависеха от туристическия сектор.

Джихадистките вълнения, избухнали през 2013 година, също се отразиха. Две години по-късно силите за сигурност по грешка убиха 8 мексикански туристи, които помислили за терористи. През октомври 2015 година терористичната групировка "Ислямска държава" обяви, че е свалила руски самолет в Синай, след като излетял от курорт на Червено море, при което загинаха 224 души на борда.

Броят на туристите спадна от 9,3 милиона през 2015 година на 5,3 милиона на следващата година.

Мащабна рекламна кампания на туристическия сектор, включително международни събития и привлекателни реклами, даде известен резултат, съобщиха представители на туристическия сектор.

Очаква се заетостта на хотелите в Луксор да достигне 30 % до края на годината спрямо 23 % през 2016 година и 17 % през 2015 година, каза Махер Абдел Хаким, експерт в хотелиерския сектор и координатор на комитет за рекламиране на туризма. Има обаче да се извърви още дълъг път, както се вижда от отчаяните продавачи или хората, предлагащи разходка с файтон, които се молят за работа.

Ще приема каквато и да е цена. Искам поне да купя фураж за коня, подвиква един от тях към потенциални клиенти пред входа на древния храм на Луксор.

Места като Луксор, който някога е бил фараонска столица и все още може да се похвали с изумителни древни храмове, бяха засегнати по-тежко в сравнение с крайморските курорти, които продължиха да привличат туристи макар и по-малко от преди. Преди революцията от 2011 година 1500 френски туристи идваха седмично в Луксор, казва 35-годишният Ахмед Махмуд, който преди е работил в туризма, но сега преподава.

"Хората са прекрасни"

Абдел Хаким казва, че населението на града и работещите в туристическия сектор са в трудно положение.

Преди туристите се разхождаха из историческите места, возеха се на файтони и си купуваха сувенири (...) всеки печелеше, казва той.

Абу Ая признава, че туристите всъщност са започнали да се завръщат. Продавачите на базара и жителите на града обаче още не са го усетили.

Той казва, че въпреки неуспешния атентат близо до древен храм в Луксор през 2015 година, градът е безопасен. На това мнение е и китайската туристка Ан Чжу.

Мисля че Луксор е по-безопасен от Кайро, а хората тук са страхотни, казва 28-годишната китайка, която тъкмо е посетила храма Карнак, където бе атентатът.

Туристите от Китай са сред най-многобройните посетители на египетските забележителности през последните две години. Водещата държавна туристическа агенция на Китай China International Travel Service отчете 58% увеличение на броя на туристите, които са отлетели за Египет, спрямо 2015 година.

Започнах да говоря китайски, казва Ахмед Хасан, който има балон с горещ въздух, даващ възможност на туристите да видят от високо известните забележителности.