Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Полярниците ни тръгват с платноходка през ледени води

12 октомври 2017, 08:24 /Редактор: Таня Тодорова

Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси
Сн.: Facebook

При следващата експедиция българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата ни на Антарктида с платноходка, съобщи проф. Христо Пимпирев.

Според директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев  тази експедиция е първата, която ще работи по Националната полярна програма, която е приета с решение на Министерски съвет.

"Така че българските полярници отиваме на континента да изпълняваме задача, възложена ни от правителството, тъй като Антарктида е много сериозна външна политика и много сериозна наука. Така че там ще бъдем учени геолози, геофизици, биолози, които ще работим по проекти заедно с наши чуждестранни колеги. Това ще бъде основното нещо, което ще правим през предстоящата 26-та експедиция“, каза проф. Пимпирев.

Той уточни, че пред българските полярници тази година са се открили много трудности с транспорта, тъй като България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави.

"Ние вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб "Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, каза още проф. Пимпирев и обясни, че това е принудило изследователите да търсят друг превоз.

"Ще използваме бразилските военни самолети „Херкулес“, като транспорт до остров Кинг Джордж. Но проблемът е предвиждането от там до остров Ливингстън. И само преди няколко дни успяхме да се свържем с един австралийски кораб, който по същество е ветроходна яхта. Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна, което е рисковано мероприятие. Но ако не намерим никакъв друг начин, нашите полярници ще се доберат до базата с тази ветроходна яхта, за която трябва да заплатим и доста прилична сума.
А за да върви нашата Национална антарктическа програма и научните ни проекти, ще бъдем принудени да стигнем до базата с платноходка в ледените води на южния океан“, каза проф. Пимпирев.

България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент, отбеляза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев за "Фокус“. По думите му Антарктида е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Той уточни, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро.

"Освен това е доказано, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев. Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.

"Континентът Антарктида е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, каза проф. Пимпирев.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ