Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Стихове се появиха по оградите в село Искра

14 ноември 2017, 11:29 /Редактор: Таня Тодорова

Неделя Босева рисува по оградите на къщите
Сн.: БНТ


Цитати от български стихотворения и илюстрации към тях изписва пенсионирана учителка по къщите в първомайското село Искра. Така на оградите се появяват стихове от Ботев, Вазов и Яворов. Инициативата среща подкрепата на местните жители, които сами определят творчеството на кой велик българин да краси домовете им.

Инициативата е на учителката Неделя Босева и от пет години насам основното, което я вълнува, е да покаже на света поне частица от нашето минало.

Отдала 30 години на децата, сега бившата начална учителка всеки ден прекарва часове наред с четка в ръка пред някоя от къщите на своята улица, предаде БНТ. Началото поставя върху своя дом с цитат от творчеството на Ботев.

Съседите ѝ сами боядисват оградите си с вар, за да помогнат. След това Неделя реди образи и стихове с помощта на бронзова боя. Така се появяват произведения на Яворов, Иван Вазов, Стоян Михайловски.

Сред образите, които предстои да се появят по оградите на къщите са тези на Патриарх Евтимий и Отец Паисий. А съседите на учителката от Искра вече са пожелали да има стихове и илюстрации и по други улици в първомайското село.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ