Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Шефът на ПСС: Помогнали сме на 2500 души

7 декември 2017, 09:45 /Редактор: Таня Тодорова

Планински спасители с кучета на Витоша
Сн.: Bulphoto


Над 2500 души са получили помощ от планински спасители през тази година, като са проведени 94 спасителни акции, което е малко над нормалното като данни. Това каза по БНТ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Зимата крие своите рискове. С много опит, обучение и практика планинарите могат да се подсигурят срещу лавинната опасност. По думите на Нешев основната причина за инциденти в планината е надценяване на собствените възможности.

Емил Нешев изрази надежда, че хората ще спазват планинарската етика, което би помогнало да не се попада в тежки ситуации. Българските планини са предвидими, трябва да събираме предварително информация, призова още директорът на Планинската спасителна служба.

Емил Нешев припомни още, че добрата екипировка в планината също има значение.

В случай на инцидент той препоръча да не се изпада в паника, която би довела до неадекватно поведение и при възможност веднага да се набере спешният телефон 112, от който веднага се прави връзка с дежурните 24 часа в планинската спасителна служба. Посочи също, че съвременнитте телефони дават възможност да се изпратят точни координати на пострадалия.Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ