Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Авиокомпания сменя маршрути заради ракетите на Ким

7 декември 2017, 16:10 /Редактор: Таня Тодорова

Летателните пътища в региона са обект на сериозно преосмисляне
Сн.: Shutterstock


Авиокомпанията Singapore Airlines e променила маршрута на самолетите си между Азия и САЩ по-рано тази година заради опасения от ракетите, изстрелвани от Северна Корея, предава CNN.

Северна Корея изстреля най-голямата и най-мощна ракета в арсенала си. Пхенян съобщи, че ракетата е прелетяла на височина от 4475 километра, преди да падне във водите край западното крайбрежие на Япония.

Говорител на авиокомпанията Singapore Airlines съобщи, че тя е пренасочила дневните си полети между южнокорейската столица Сеул и Лос Анджелис след изстрелването на севернокорейската ракета през юли.

Други азиатски компании също съобщиха, че някои от пилотите им смятали, че са видели друга балистична ракета на Северна Корея.

Cathay Pacific съобщи, че екипажът на полет от Сан Франциско за Хонконг е твърди, че е видял ракетата, която навлизала повторно в атмосферата на Земята на 29 ноември.

Korean Air информира, че пилотите на два от полетите й за Сеул „са видели светкавица и всички помислили, че това трябва да е ракетата заради времето на изстрелването й“.

Преди време самолет на Air France също премина източно от траекторията на друга ракета, изстреляна от КНДР, около пет-десет минути, преди тя да падне във водата.
Полетът е бил от Токио до Париж.

Южна Корея твърди, че Пхенян редовно не изпраща предупреждения до пилотите, когато изстрелва ракети и така те не са предупредени за потенциалните рискове по време на полета им.

Шансът самолет да бъде ударен случайно от ракета е „едно на милиарди“, смята анализатор в областта на авиационната безопасност.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ