Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Археологически открития, които шокираха света (снимки)

13 декември 2017, 11:40 /Редактор: Таня Тодорова

Египтянин охранява стенопис около входа на една от новооткритите гробници
Сн.: БТА

През 2017 година бяха направени археологически открития и намерени артефакти, които промениха историческата картина за произхода на човечеството и цивилизацията.

При разкопки на археолози от Египет и Германия е открита 8-метрова статуя на повече от 3000 години. Колосът на фараона е намерен в близост до останките на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис и затова в началото се е смятало, че това е самият фараон.
Рамзес II е третият от деветнадесетата династия на Египет и е управлявал между 1279 и 1213 г. пр. н. е. По-късно откриват, че статуята е гравирана и е принадлежала на друг фараон.

Учени откриха скрита камера в Голямата пирамида в Гиза, използвайки образен метод на базата на космически лъчи.
Това е първото подобно откритие в пирамидата от 19-и век.
Учените определиха откритието като "пробив", подчертаващ колко полезна може да бъде физиката на частиците в археологията. Все още не е доказано как точно са изградени пирамидите, така че дори сравнително малки открития предизвикват голям интерес.

Останки от Хомо сапиенс, които датират отпреди 300 000 години и напомнят тези на съвременен човек, бяха открити в Мароко. Тези находки навеждаха на мисълта, че всички днешни хора произхождат от популация, живяла в Източна Африка. Откритието детронира Етопия за първия Хомо сапиенс.

Под центъра на мексиканската столица беше открита кула от човешки черепи, която хвърля нова светлина върху живота на ацтеките.
Разкопките са били извършени край Главния храм в Теночтитлан, столицата на ацтеките, която по-късно става Мексико Сити.
Злокобната новооткрита бойница от отрязани човешки глави е с диаметър 6 метра и се е намира в параклиса на ацтекския бог на Слънцето, на войната и на човешките жертвоприношения Уитцилопочтли.

Тази година археолози откриха древен папирус, който  разкрива как е построена Хеопсовата пирамида. В него има доказателства, че древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик за Хеопсовата пирамида с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа.

Само преди няколко дни археолози разкриха гробница на 3500 години в древния град Луксор край Нил. Месеци преди това край Луксор беше намери друга гробница на бижутер на име Аменемхат, работил за фараон от Новото царство.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ