Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Видински учител обиколил света пеша

15 декември 2017, 09:51 /Редактор: Таня Тодорова
Видинският учител изминал 62000 км по света

Видинският учител изминал 62000 км по света
Сн.: БТА


Видински учител е обиколил света пеша за десетина години и това се е случило преди повече от век. Мъжът изминал преди повече от век, пеша и без средства, 62000 км по света. Любопитната история разказа пенсионираният краевед от дунавския град Рачо Миланов.

На тази история Рачо Миланов попада в процеса на работата си в своята фейсбук страница "Старият Видин". В международни сайтове за картички той открива любопитната история и снимки на пътешественика-българин, разказа Рачо Миланов.

Според текста на публикуваната картичка, издадена около 1907 г. , видинският учител Х. Ж. М. Николов за 3 години и 9 месеца е изминал 62 000 километра през два континента - Европа и Африка.

Целта на пътешественика е била да обиколи света за около 12 години - от 1903 г. до 1915 г. Историята звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света.

Текстът на гърба на пощенската картичка, на която е сниман пътешественикът, е написан на четири езика - немски, френски, английски и испански, посочи Миланов.

В превод текстът, написан собственоръчно от Н.J.M. Nikoloff , гласи:
"Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка с моя портрет, ще служи за спомен от моето посещение във вашата Страна. 1903 г. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г. H.J.M. Nikoloff. Учител във Видин /България/".

Предполага се, че инициалът H. пред името на учителя-пътешественик означава "Хаджи", защото е бил на хаджилък на Божи гроб, смята Рачо Миланов.

За първия българин-пътешественик, тръгнал да обикаля пеша и без пари света, сведения се намират дори и в американския вестник "Вашингтон таймс" от 1908 г., пише БТА. В своя брой от 26 - петък, месец юни 1908 г ., на 9 страница вестникът публикува материал за пътешественика, заедно с неговата снимка.

Данни за българина се откриват и във френски колекционерски сайт за пощенски картички. Картичката е с неговия лик и текст, отново на четири езика. В текста под тази картичка е записано, че пътешествието приключва през 1913 г.Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ