Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryanair) обяви, че през 2017 година е имала с 10 процента повече клиенти миналата година в сравнение с 2016 година, която също беше рекордна за ирландския авиопревозвач.

Темпът на увеличението обаче се е забавил в края на годината, като двуцифреният годишен растеж от първите месеци на 2017-а са отстъпили на по-слабо нарастване на пътникопотока през есента и зимата.

През декември Райънеър е превозил 9,3 милиона пътници или само с 3 процента повече от същия месец миналата година, пише БТА. Групата изтъква обаче нарастването на затовареността на самолетите си до 95 процента през декември или с един пункт повече спрямо декември 2016 година.

От септември в Райънеър настъпиха известни сътресения, след като се наложи да бъдат отменени внезапно хиляди полети. Компанията обясни това с проблем в планирането на отпуските, което извади на преден план трудови спорове с персонала.

Застрашена от стачка на пилотите в няколко европейски страни точно преди коледните празници, Райънеър направи завой на 90 градуса и обяви, че вече е съгласна да преговаря със синдикати на пилотите и на кабинния персонал - което досега категорично отказваше.

Германски пилоти все пак стачкуваха на 22 декември по призив на синдиката Кокпит (Cockpit), останал неудовлетворен от първите предложения на ръководството, най-вече за заплатите. И въпреки че не беше отменен нито един полет, този трудов протест отбеляза първата пилотска стачка в трийсетгодишната история на авиопревозвача