Dir ID: Парола:  
Регистрирай Dir ID Забравена парола  

Мегапроект Канал Истанбул за 14 милиарда евро

10 януари 2018, 16:02 /Редактор: Таня Тодорова

Мостът Галата в Истанбул
Сн.: БТА


Новият мегапроект на Турция за изграждане на изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, ще струва 65 млрд. турски лири или 14,27 млрд. евро, пише електронното издание на турския в. "Дейли сабах".

Идеята за създаването му бе представена от президента Реджеп Тайип Ердоган през 2011 г., а реализирането му е сред ключовите цели на правителството за 2023 г., когато турската република ще навърши 100 години.

Според плановете каналът ще бъде дълъг 45,2 километра. Вече е определен неговият маршрут и е започнала тръжна процедура за строежа. Земната маса, която ще бъде изкопана в хода на строежа (около 1,5 млрд. куб.м.), ще бъде използвана за създаване на три групи острови в Мраморно море.

Изградени ще бъдат пристанища за товарни кораби както на Мраморно, така и на Черно море, като черноморското ще бъде дълго 4,8 километра.

Предвижда се също и създаването на две яхтени пристанища с капацитет за 200 и за 860 яхти. Проектът ще бъде свързан и с третото летище на Истанбул чрез железопътни линии.

Над канала ще бъдат изградени шест моста, по които ще минават шосейни и ж.п. пътища, а отделни шест моста ще са предназначени за преминаването на диви животни.

Изграждането на водния път се очаква да продължи пет години. В скоро време турският президент вероятно ще съобщи официално подробности за проекта.

Още новини »

Изпрати на приятел
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ